- Back to Home »
- cutremur »
- Cutremurul, un pericol real
joi, 29 august 2013
Cutremurul din 1977 a lovit Romania cu energia degajata echivalenta a 10 bombe atomice de tipul celei aruncate la Hirosima, si a cauzat pierderi umane si materiale, teribile: 1.570 morti, 11.300 raniti, 32.900 locuinte prabusite sau grav avariate, 35.000 de familii sinistrate, 763 de unitati economice afectate. Multe cladiri care au ramas in picioare pana in ziua de azi sunt avariate si nu pot sa mai reziste la un nou cutremur de acest tip.
In Bucuresti aproximativ 3200 de locuinte sunt cunoscute ca fiind foarte vulnerabile la cutremur, dar restul locuintelor cum sunt? Cladirile mai vechi de 1977 sunt deja slabite, cladirile mai vechi de 1992 nu aveau standarde Europene de constructie iar cladirile construite dupa revolutie sunt facute pentru a maximiza profitul dezvoltatorului. Presa a aratat multe cazuri de nerespectare a normelor in vigoare de catre dezvoltator.
Posibilitatea ca un cutremur puternic sa loveasca din nou Romania este cat se poate de reala, intervalul mediu de recurenta al cutremurelor de acest tip fiind de 30 de ani.
Charles Richter spunea ca Bucurestiul este unul din cele mai expuse orase la cutremur, numarul cladirilor aflate in pericol de prabusire fiind foarte mare: "Nicaieri in lume nu exista o concentrare de populatie atat de expusa la cutremure provenind sistematic din aceeasi sursa. Singurele fenomene asemanatoare sunt cutremurele repetate ce au loc in adancime in regiunea Hindukush, din India".