marți, 3 septembrie 2013

Cutremurele sunt catatrofe care cauzeaza numeroase distrugeri, insa cele mai insemnate daune sunt cele in vieti omenesti. De-a lungul timpului au avut loc nenumarate cutremure insa numai de cateva omenierea isi aduce aminte cu groaza. Iata o lista a celor mai mortale cutremure din istoria omenirii.

1. Shensi, China, 1556

In acest cutremur se crede a fi murit pana la 830 de mii de oameni. Locuintele si zidurile zonei in care a avut loc au fost toate puse la pamant iar descrierile fisurilor si alunecarilor de teren contureaza un scenariu de sfarsit de lume. 

2. Tangshan, China, 1976

655 de mii de oameni si-au gasit sfarsitul sub daramaturi care au ajuns pana aproape de Beijing.

3. Aleppo, Siria, 1138

Acest cutremur a pus la pamant numeroase citadele si castele ca si intregile ziduri ale orasului, strivind sub ele pana la 230 de mii de oameni.

4. Sumatra, Indonezia, 2004

Cutremurul din Sumatra a Socat lumea si a fost unul dintre primele cutremure ale carui daune au fost foarte bine documentate. El a trecut in nefiinta peste 227 de mii de oameni, producand un tsunami care a lasat fara adapost alte mii de locuitori ai tarilor invecinate.  

5. Haiti, 2010

Cel mai recent dezastru natural de proportii, acest cutremur a curmat vietile a peste 222 de mii de oameni iar efectele sale sunt inca simtite si astazi datorita starii economice a tarii care n-a permis o rezolvare satisfacatoare a crizei.

6. Damghan, Iran, 856

Intregul oras a fost ras la pamant in aceasta catastrofa care a luat vietile a peste 200 de mii de oameni.

7. Haiyuan, China, 1920

Nenumarate alunecari de teren au ingropat asezari intregi sub pamant si au dus la moartea a peste 200 de mii de locuitori.

8. Ardabil, Iran, 893

La doar 37 de ani de la marea catastrofa de la Damghan, un nou cutremur a pus capat vietii a peste 150 de mii de oameni si a distrus orase intregi. In 1997 s-a produs un cutremur de proportii mai mici dar soldat deasemenea cu victime omenesti.

9. Kanto, Japonia, 1923

In jur de 142 de mii de suflete s-au stins in urma acestui cutremur dar si din cauza focurilor iscate in zona Tokyo-Yokohama. 

10. Ashgabat, Turcmenistan, 1948

In acest cutremur au pierit peste 110 mii de oameni si zone intregi au fost grav afectate. 

Unele dintre aceste cutremure au avut loc in perioade indepartate cand nu se putea face o estimare clara a numarului victimelor, insa impresia pe care au lasat-o in istorie sunt o dovada de netagaduit a impactului lor catastrofal. Faptul ca mai toate au avut loc in Asia nu trebuie sa ne creeze impresia ca acest continent este mai susceptibil cutremurelor decat alte continente. Mai degraba numarul mare de victime se datoreaza nepregatirii tarilor si a populatiei pentru eventualitatea unei catastrofe de acest gen. In unele parti ale lumii si cu atat mai mult in veacurile trecute infrastructura locuintelor nu era pusa la punct pentru a rezista unui cutremur de mare magnitudine iar pretul acestui neajuns a fost de multe ori prea scump.   

Biroul Mobifort pentru protectie la cutremur

Vino la vizionare

Te asteptam in zona Salii Palatului din Bucuresti pentru a afla mai multe despre biroul MobiFort si cum sa te pregatesti pentru cutremur. Programari la 0761146285, de luni pana duminica.


- Copyright © MobiFort -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -