vineri, 11 octombrie 2013

Cutremurele sunt fenomene naturale care se pot transforma foarte usor in catastrofe de proportii majore daca intensitatea lor depaseste pragul critic de 5-6 grade pe scara Richter si durata de cateva secunde. Aceste fenomene nu pot fi prezise deocamdata decat cu maxim cateva zeci de secunde inainte de a se intampla.

Tot ce am invatat, extrapoland datele din documentatia veche, este ca miscarile telurice s-au intamplat si se produc si astazi cu o anumita regularitate, diferenta fiind ca in ultimii ani cutremurele au crescut mult atat in intensitate cat si in frecventa.


Cutremurul nu poate fi prezis cu exactitate, dar pregatirea temeinica in eventualitatea producerii unui astfel de fenomen salveaza zeci de mii de vieti omenesti si reduce pagubele materiale la minimum. De exemplu, pe data de 12 ianuarie 2010, in Haiti, s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 7.0 pe scara Richter in care au murit aproximativ 300.000 de oameni, au fost distruse 250.000 de case si 30.000 de cladiri comerciale. Port-au-Prince, capitala regiunii, un oras cu aproximativ doua milioane de locuitori a fost distrus aproape in totalitate si zace in ruine si astazi.

La doar cateva saptamani dupa cutrmurul din Haiti, pe data de 27 Februarie 2010, o mare parte din Chile a fost zguduita de un cutremur de 8.8 grade pe scara Richter. Datorita pregatirii intense, si experientei cutremurelor majore, numarul de morti s-a redus la doar 528 de persoane, o diferenta imensa in numarul de vieti omenesti salvate datorita educatiei, pregatirii si investitiilor in mijloace de aparare anticutremur.

Romania a trecut prin experienta traumatizanta a cutremurului de 7.2 grade pe scara Richter din 4 martie 1977 in care au murit 1570 de persoane, 1391 numai in Bucuresti. Cutremurul recent de 5.5 grade din data de 7 octombrie 2013, resimtit in toata tara, si denumit cel mai mare din ultimii ani, readuce in atentia tuturor necesitatea urgentarii pregatirilor anticutremur.

Anul 2013 se incheie in curand, dar probabilitatea producerii unui seism major asa cum a fost anuntat de specialisti inca din 2012, pluteste inca deasupra capetelor noastre. Consolidarea caselor, efectuarea de manevre si exercitii, pregatirea copiilor si dotarea caselor cu mobilier anticutremur va face diferenta intre viata si moarte asa cum am putut observa deja din experienta altor tari.

Ca oameni, avem tendinta sa uitam repede experientele neplacute sau traumatizante, exercitiile de alarmare par lipsite de sens si ineficiente in timp de liniste si pace, iar sa faci pregatiri de cutremur in fiecare zi asa cum se intampla in Japonia, pare lipsit de logica intr-o tara in care se intampla un seism major la cateva zeci bune de ani.

Romania este totusi o zona cu risc seismic ridicat, zona Vrancea si activitatea intensa din localitatea Izvoarele din Galati ar trebui sa ne puna serios pe ganduri. Reactivarea unor falii si intensificarea seismelor la nivel global ar trebui sa atraga mult mai mult atentia populatiei si sa sporeasca nu doar ingrijorarea si frica ci pregatirea intensa in caz de dezastru.

Avem mijloacele necesare sa ne salvam viata, sistemele care dau alarma in caz de seism si mobilierul cu design special de protectie in caz de cutremur s-au inventat deja, trebuie doar sa le cautam, si sa le avem la indemana, pregatite pentru un eventual eveniment nefericit.

Biroul Mobifort pentru protectie la cutremur

Vino la vizionare

Te asteptam in zona Salii Palatului din Bucuresti pentru a afla mai multe despre biroul MobiFort si cum sa te pregatesti pentru cutremur. Programari la 0761146285, de luni pana duminica.


- Copyright © MobiFort -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -