vineri, 8 noiembrie 2013

Teoria conform careia cutremurele nu pot fi prezise pare sa fie infirmata din ce in ce mai des in ultima perioada prin imbunatatirea constanta a mijloacelor tehnice de studiere a activitatii seismice globale si regionale, prin studierea arhivelor istorice care aduc la lumina date noi si ajuta la stabilirea unor tipare de producere a seismelor in anumite regiuni. In Romania s-a pus la punct Sistemul Transfrontalier de Alerta in caz de Cutremur (DACEA) un proiect romano-bulgar de imbunatatire a capacitatii de prevenire si administrare a efectelor cutremurelor iar Institutul National pentru Fizica Pamantului studiaza si da avertizari constante asupra posibilitatii producerii unui seism major in zona Vrancea.

Astfel, in contextul celor mai sus mentionate, declaratia de duminica 3.11.2013 a domnului Gheorghe Marmureanu, directorul onorific al INFP, conform careia din ultimele analize in Romania urmeaza sa se produca un cutremur foarte adanc de tip 1940 sau 1802, este un avertisment extrem de valoros si demn de luat in seama.

Cea mai importanta regiune seismogena a Romaniei este situata la curbura Carpatilor Orientali, in muntii Vrancei si in Muntii Buzaului. Aici s-au produs si se produc cele mai frecvente seisme cu focar adanc, cu magnitudini mari si efecte distrugatoare pe arii extinse. Vrancea este o zona seismica cu o activitate aproape permanenta, generand numeroase cutremure in fiecare secol, cutremurele adanci fiind de departe cele mai distructive. Cele mai grave urmari se semnaleaza de o parte si de alta a epicentrului, catre nord-est, directia Focsani-Iasi-Chisinau si sud-vest directia Bucuresti-Sofia.Pe data de 26 octombrie 1802, a fost inregistrat cel mai mare cutremur din zona Vrancea, un cutremur de mare adancime cu magnitudinea de 7.9 sau 8.2 dupa alte surse care a fost resimtit de la Moscova pana la Istanbul. Conform arhivelor „În București s-au prăbușit toate turlele bisericilor iar Turnul Colței s-a rupt de la jumătate.”

In anul 1940 zona Vrancea a prezentat o activitate seismica foarte ridicata. Pe tot parcursul anului s-au produs seisme cu magnitudini de 4.5-5.5 pe scara Richter si la adancimi mari de 130-160 km. La inceputul lunii noiembrie s-au produs mai multe cutremure de peste 4.0 si adancime 150 km. In dimineata zilei de 10 noiembrie 1940, la ora 3.39 s-a declansat in Muntii Vrancei un cutremur de 7.4 la o adancime de 150 km care a avut urmari catastrofale pentru multe orase din Moldova dar si pentru Bucuresti.

Desi Romania are un grad se seismicitate moderat comparativ cu alte tari precum Japonia, Chile, Turcia sau China, seismicitatea naturala nu este deloc neglijabila, numeroase localitati din sudul tarii fiind expuse unui risc semnificativ iar Bucurestiul fiind a doua capitala europeana cu risc seismic major dupa Lisabona.Pregatirile pentru un eventual seism major care ar putea avea loc in orice moment ar trebui sa se intensifice nu doar la nivel de tara sau de institutii; acestea pot si sunt obligate sa ofere informatii eficiente si sa puna la dispozitie sisteme de alarmare dar este necesara o pregatire individuala, o constientizare a pericolului iminent in care ne aflam si o actiune prompta si decisiva de partea comunitatilor, familiilor, oraselor si satelor mici si mari.

Achizitionarea de mobilier pentru protectie in caz de cutremur nu este doar un moft. Mobilierul unei case poate pune in pericol viata oamenilor sau o poate salva daca este conceput intr-o modalitate inteligenta, stiintifica si rationala astfel incat sa actioneze pentru oameni si nu impotriva lor in caz de dezastru. Moblilierul de protectie in caz de cutremur este rezistent, are carcateristici speciale si te poate proteja in cazul caderii obiectelor grele, a tavanelor sau prabusirii unor pereti.Biroul Mobifort pentru protectie la cutremur

Vino la vizionare

Te asteptam in zona Salii Palatului din Bucuresti pentru a afla mai multe despre biroul MobiFort si cum sa te pregatesti pentru cutremur. Programari la 0761146285, de luni pana duminica.


- Copyright © MobiFort -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -